Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z cebulką prażoną

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1 szt
łopatka bez kości
1 kg
cebula
2 szt
czosnek ząbki
2 szt
Cebulka smażona Prymat
4-5 łyżek
Sklep Prymat
cząber
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
kurkuma
Sklep Prymat
wywar drobiowo-wołowy
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z cebulką prażoną

Kroki postępowania

1
Młodą kapustę oczyścić z pierwszych brzydkich liści.
W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do gotującej się na małym ogniu wody - sparzyć liście kapusty.
W innym garnku ugotować ryż wg.przepisu na opakowaniu( 3-4 torebki).
Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
2
Łopatkę oczyścić, opłukać. Większą część łopatki pokroić w grubsze plastry i ugotować z przyprawami do miękkości. Resztę surowej łopatki zmielić.
Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
3
Ugotowaną wcześniej łopatkę podsmażyć z obu stron i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, dalej smażyć.
Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
4
Mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki dodać prażoną cebulkę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Dobrze doprawić przyprawami.
Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
5
Do dużej miski z wcześniej ugotowanym i ostudzonym ryżem (ja ugotowałam 3 torebki) włożyć nasze podsmażone mięsko, dodać zmieloną łopatkę i dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
6
Ze sparzonych liści kapusty odcinamy z końców grube jej części i nakładamy porcjami mięsko i zawijamy nasze gołąbeczki.
Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
7
Gotowe gołąbki układamy w garnku do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy ok 40-60 min na małym ogniu.
Krok 7 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
8
Następnie po tym czasie przekładam gołąbki do brytfanki, podlewam je rosołkiem i oliwą oraz dodaję ziele angielskie i liść laurowy, zapiekam kolejne 40 min. (Pilnować aby nam się nie przypaliły, można od czasu do czasu przewracać je oraz podlewać wywarem)
Smacznego:))
Krok 8 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 11.06.2014 14:06
uwielbiam to danie i spróbuje z dodatkiem prażonej cebuli
Christopher 05.06.2014 19:48
Dobra pora na delikatne gołąbki.
agnieszka214 05.06.2014 18:44
lubie takie gołąbki
Gabi44 05.06.2014 14:41
Pyszne gołąbki z młodej kapustki.
Bernadeta1 05.06.2014 14:07
muszę już zrobić gołąbki z młodej kapusty, bardzo smaczne
Pani Domu 05.06.2014 13:50
super gołąbeczki
Aleksandra/Olcia 05.06.2014 12:47
u mnie też dziś gołąbki z mlodej kapusty z ryżem parboiled. pachnie w całym domu
Czyki 05.06.2014 12:04
Ja poproszę o takie cudne gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak