Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szpinakowo - szparagowa tarta

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka krupczatka
1,5 szklanki
natka kolendry
1 łyżka (posiekanej)
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
jajko
1 szt
masło
100 g
sól
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat

NADZIENIE

szpinak świeży lub mrożony
250 g
szparagi zielone
6 szt
papryka
3 szt (mini)
mozzarella małe kulki
125 g
suszone pomidory
8 szt
cebula
0,5 szt
czosnek
2 ząbki
cukinia
0,5 szt
jajko
2 szt
śmietana 30%
0,5 szklanka
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo - szparagowa tarta

Kroki postępowania

1
Mąkę, posiekaną kolendrę, paprykę słodką, sól mieszamy. Dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło oraz jajko, szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 2h
Krok 1 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto
2
Cukinię myjemy, kroimy w plastry i solimy. Odstawiamy.
Krok 2 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto
3
Cebulę kroimy w plastry, rozdrabniamy czosnek i szpinak. Na łyżce oleju podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek i cebulę, dusimu ok 5 min
Krok 3 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto
4
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną forme do tarty, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10 min w temp. 170 st.
Krok 4 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto
5
Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, na nim układamy odsączoną cukinię.
Krok 5 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto
6
Papryczki kroimy w plasterki, oczyszczone szparagi blanszujemy i kroimy w mniejsze kawałki, mozzarellę przekrawamy na pół. Wszystkie te składniki wykładamy na cukinię.
Krok 6 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto
7
Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Tą mieszaniną zalewamy tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min w temp. 170 st
Krok 7 - Szpinakowo - szparagowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 03.06.2014 19:33
Świetną tarta
Smaczna_B 03.06.2014 15:37
Świetna i smaczna!
wwwiolka 03.06.2014 11:40
Bardzo fajnie wygląda.
Christopher 03.06.2014 10:02
Bardzo apetyczna tarta.
Krystyna32 03.06.2014 08:19
bardzo apetyczna
adelajda 03.06.2014 07:47
uwielbiam tarty :))))
berys18 03.06.2014 07:44
bardzo ładna i bardzo apetyczna
Gracer 02.06.2014 22:46
wygląda apetycznie
agnieszka131919 02.06.2014 22:44
bardzo apetycznie wygląda
Niki22 02.06.2014 22:32
świetnie wygląda :)
BernadettaP 02.06.2014 22:28
Trzeba się cieszyć szparagami, póki jeszcze są, bo za chwilę już znikną na długie miesiące.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak