Przepis i sposób przygotowania na: Gryczana sałatka
Olej rzepakowy mieszamy z octem winnym i miodem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w drobną kostkę.
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę.
Roszponkę i kiełki płuczemy, odsączamy na sicie.
Szynkę także kroimy w kostkę,
W dużej przezroczystej misce lub mniejszych naczyniach (u mnie w słoiczkach :D) układamy kolejno warstwami: połowę kaszy gryczanej, roszponkę, szynkę, kukurydzę (2 łyżki kukurydzy możemy zostawić do dekoracji) i ogórka.
Przykrywamy pozostałą kaszą, oraz suszonymi pomidorami.
Awokado przecinamy na pół, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Posypujemy sałatkę.
Przybieramy kiełkami rzodkiewki i kukurydzą.
10 minut przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem na całej powierzchni.