Gołąbki

Gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,2-1,5 kg mielonego mięsa

  • sól, pieprz

  • kapusta włoska

  • 1 łyżka mąki + pół szklanki wody.

  • 1,5 kostki rosołowej

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki masła

  • koncentrat

    2 duże
  • ryż

    2 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotować na półtwardo. Dodać do surowego mięsa mielonego i posiekanej cebuli. Przyprawić.
2. Duże liście włoskiej kapusty umyć i zanurzyć we wrzącej wodzie.
3. Na każdy listek kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
4. Przygotować formę, polać ją łyżką wody. Poukładać na gołąbki. Na gołąbki położyć wiórki masła (1 łyżka). Wstawić do piekarnika na 220 stopni na około 40 minut (aż gołąbki się zarumienią).
5. Sos z gołąbków, który powstał na formie odlać do garnka. Dodać łyżkę masła. Zagotować. Dodać kolejno: wodę, koncentrat, kostki rosołowe, wlać wodę wymieszaną z mąka. Dobrze wymieszać. Zagotować. Do garnka z przygotowanym sosem włożyć gołąbki. Garnek przykryć pokrywką. Gotować 5-10 minut na małym ogniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

01.12.2011 00:30
dobre

gosia561

10.09.2011 01:04
świetne gołąbki

Piotr24

05.09.2011 18:01
z sosem są super

Piotr24

05.09.2011 18:01
z sosem są super

ewaa

02.09.2011 19:00
uwielbiam

Pola5

07.07.2011 23:27
Takich z piekarnika jeszcze nie jadłam.

ewelinapac

11.09.2010 10:05
jak ja lubię gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat