Przepis i sposób przygotowania na: placki z czarnego ryżu z pesto
Zimny ugotowany wg wskazówek na opakowaniu czarny ryż wymieszać w misce z jajkami. Dodać czosnek i tymianek lub inne ulubione zioła, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, łyżką nakładać ryż na patelnie pod postacią placków, wyrównać z góry. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.
Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pesto.
Do rozdrabniacza wrzucić opłukaną i osuszoną rukolę albo natkę pietruszki czy szpinak (można wymieszać w dowolnych proporcjach wymienione). Dodać pestki słonecznika, czosnek, oliwę i jogurt i rozdrobnić. Doprawić solą i pieprzem.
Placki podawać z pesto. Gotowe, smacznego.