Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami

Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto białe

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szklanki

Ciasto kakaowe

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki

Ciasto różowe

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kisiel truskawkowy

    1 sztuka
  • cukier

    1/2 szklanki

Masa budyniowa

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    1,5 kostki

Masa brzoskwiniowa

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 sztuki
  • woda

    3/4 szklanki

Poncz

  • woda letnia

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • spirytus

    50 ml
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Dodatkowo

  • czekolada gorzka

    80 g
  • dżem porzeczkowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami
CIASTO BIAŁE: Białka ubić na sztywną pianę,w trakcie ubijania wsypać cukier zmiksować na lśniącą masę dodać żółtka i wymieszać,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem dużej blaszki o wym 24/39 cm piec 25 minut w temp 160*c
Krok 2 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami
CIASTO KAKAOWE: Przyrządzić tak samo jak ciasto białe mieszając mąkę z kakao.
CIASTO RÓŻOWE: Pieczemy jak ciasto białe mieszając mąkę z wiśniowym kisielem.
Krok 3 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami
MASA BUDYNIOWA: Z litra mleka odlewamy szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w szklance mleka rozprowadzamy budyń miksujemy z jajkiem oraz mąką pszenną na gładką masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu,robimy krem.
Krok 4 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami
MASA BRZOSKWINIOWA: Odcedzony sok z brzoskwiń uzupełniamy 3/4 szklanki wody zagotowujemy wsypujemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia.Gdy masa zacznie lekko tężeć dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy.
PONCZ: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem spirytusem oraz sokiem z cytryny.
Krok 5 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami
PRZEŁOŻENIE: Biszkopt jasny nasączamy 1/3 ponczu smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego smarujemy połową masy budyniowej,przykrywamy ciastem kakaowym nasączamy wykładamy masę brzoskwiniową przykrywamy różowym ciastem,nasączamy resztą ponczu smarujemy dżemem i przykrywamy resztą kremu budyniowego.
Krok 6 - Kremowy trójkolorowiec z brzoskiwniami
Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą deserową.Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
2milutka
Ciasto wychodzi mega wysokie ale takie właśnie ma być.Najlepiej kroić na drugi dzień gdy masa dobrze się schłodzi i stężeje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

09.04.2017 12:45
świetne ciasto

Małgorzata92

16.01.2016 10:01
Wspaniałe ciasto :)

ben-ka

18.07.2015 10:56
Wygląda na smaczne.

dagita

14.07.2014 16:28
Apetyczne ciacho :)

Agnieszka91

28.05.2014 14:34
muszę spróbowaćuwielbiam wysokie ciasta

Kuchenka

26.05.2014 09:43
apetycznie wygląda

bietka

26.05.2014 08:25
pysznie się prezentuje :)

Niki22

25.05.2014 23:28
pyszny placek :) robię podobnie

agnieszka214

25.05.2014 18:09
takie ciasta lubie

as28

25.05.2014 16:57
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat