Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa pianka ( kisielowe )
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.
Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!
Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.
MASA:
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.
Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.
Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
PIANKA:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).
Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.
Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.
Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.
Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.
Jedną cześć smarujemy masą.
Układamy na niej plasterki truskawek.
Przykrywamy drugim ciastem.
Przykrywamy pianką śmietankowo – truskawkową
Dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! )
Przed podaniem możemy posypać odrobiną prażonego kokosu.
Smacznego!