Przepis i sposób przygotowania na: Romantyczna przystawka
Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy do ogórka i od razu skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy jogurt naturalny, miksujemy przez około 30 sekund.
Wlewamy kefir i miksujemy dokładnie na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy krewetki i smażymy je przez 2-3 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chłodnik z awokado rozlewamy do niedużych miseczek lub np. do kieliszków do martini.
Skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni. Wykałaczką "rozcieramy" kropelki oleju, aby powstały nam lekkie maziaje.
Chłodnik posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy po 1-2 krewetki.