Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety
Ciasto powinno być dobrze zmiksowane, bez grudek ale jednocześnie jak najmniej napowietrzone.
Ciasto odstawiamy na 20-30 minut. Jeśli po tym czasie będzie zbyt gęste, dodajemy nieco mleka. Jeśli konsystencja ciasta będzie za rzadka, dosypujemy odrobinę mąki.
Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie półtalarki (jeśli pieczarki są duże, kroimy je w ćwiartki talarków).
Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Wsypujemy pieczarki i dusimy do czasu, aż puszczą one sok.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Odstawiamy do wystudzenia. Odcedzamy, dodajemy ser żółty starty na grubych oczkach.
Składanie krokietów:
Na naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu, zostawiając nieposmarowane dwa przeciwległe boki.
Nieposmarowane boki naleśników składamy do środka, a następnie zwijamy naleśniki w rulon.
Odkładamy zakładką do dołu i przygotowujemy pozostałe krokiety.
Panierowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem z odrobiną wody.
Krokiety panierujemy dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym- po 30-60 sekund z każdej strony, a następnie podpiekamy ułożone na folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5-7 minuty (jeśli krokiety wkładamy do piekarnika bezpośrednio po usmażeniu) lub 8-10 minut, jeśli wsadzamy je już przestudzone.