Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z przepisu Mamy

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone
500g z szynki
jaja
2 szt
ryż krótkoziarnisty
100 g
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 duża szczypta
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cebula
3 małe szt
masło
2 łyżki
kapusta włoska
12 liści

SOS

przecier pomidorowy
500 ml
śmietana 30%
50 ml
oregano
1 lyzeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z przepisu Mamy

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić do miski,
Krok 1 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
2
dodać mięso mielone, 2 jajka. Dodać paprykę słodką i ostrą, sól morską ziołową i pieprz, wymieszać ponownie.
Krok 2 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
3

Cebule obrać, pokroić drobno i przesmażyć na maśle,
Krok 3 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
4
połowę dodać do masy (resztę odłożyć) i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
5

Liście kapusty oddzielone od główki wrzucić do wrzątku na 1-2 minuty, wystudzić i odciąć grube nerwy.
Krok 5 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
6
Kłaść po czubatej łyżce farszu i zwijać.
Krok 6 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
7
Postępować w ten sposób do wykorzystania całego farszu i liści kapusty
Krok 7 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
8
Ułożyć gołąbki w rondlu, podlać wodą, dodać troszkę soli, dusić 15-20 minut (w zależności od wielkości gołąbków), wyjąć gołąbki z wywaru.
Krok 8 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
9

Do rondla wlać przecier, dodać przesmażoną cebulę odłożoną wcześniej i oregano i zagotować.
Krok 9 - Gołąbki z przepisu Mamy foto
10
Gotować na małym ogniu kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać cukier, wlać śmietankę i zagotować.

Gołąbki rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, udekorować listkami oregano i podawać
Krok 10 - Gołąbki z przepisu Mamy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.05.2014 22:43
może jednego zjedz jeszcze dzisiaj :D
iziona 17.05.2014 19:21
Tez sobie na jutro uszykowałam takie, ale nie wiem jak wytrzymam do jutra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak