Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 60 g
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
woda 2 szkl
sezam
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułeczki

Drożdze rozpuścić w 1 szkl ciepłej wody.Dodać mąkę(z tej przeznaczonej na bułki)Mąki tyle aby zrobić rozczyn.Odstawić aż wyrośnie.Resztę maki wsypać do miski,dodac sól i olej.Dodac wyrośnięty rozczyn i drugą szklankę ciepłej wody.Wyrobić ciasto -będzie dość lużne .Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po trochu ciasta i formujemy bułeczki-kule i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce.Dac chwile casu buleczkom aby zaczęły rosnąc wtedy posmarować wszystkie rozmaconym żółtkiem i posypać sezamem.Piec ok 40 min.wstawiając do zimnego piekarnika włączonego aby uzyskał temp 180st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 29.12.2014 21:53
kakao i super bułeczki
Kejti 25.05.2014 13:08
Domowe najlepsze :-)
Wiesława1 14.05.2014 07:55
na śniadanko super
krystyna330 13.05.2014 17:25
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak