Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą orzechową
Wkładka serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie ser zmielony albo gotowy z wiaderka, mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do sera, a na koniec dajemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy. Ser wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.
Masa orzechowa: mleko zagotowujemy i zaparzamy nim zmielone orzechy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, jak się dobrze zaparzą to zdejmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę stopniowo dodajemy przestudzone jajka, a potem zaparzone i wystudzone orzechy.
Przekładamy: biszkopt smarujemy połową masy orzechowej, dajemy wkładkę serową, smarujemy druga połową masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.