pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i oliwkami

pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryba

  • pstrąg patroszony

    2
  • masło

    1,5 łyżki
  • koper świeży

    posiekany 1 łyżka
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżka
  • sok z limetki

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • czosnek

    1 ząbek
  • limonka

    1
  • pieprz cytrynowy

    do smaku

dodatkowo

  • ziemniaki

    4
  • papryka czerwona

    kawałek
  • papryka żółta

    kawałek
  • papryka zielona

    kawałek
  • cebula czerwona

    1
  • oliwki zielone

    według uznania
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrąga myjemy i osuszamy. Masło mieszamy z koperkiem, natką, sokiem z limonki, solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy w środku rybę. Na wierzch rybę lekko solimy oraz polewamy sokiem z limonki lub z cytryny.

Obrane ziemniaki kroimy w talarki, paprykę w paski, cebulę w piórka a oliwki pokroić w plastry lub zostawić w całości. Całość wrzucamy do miski, dodajemy oliwki, soli, papryki słodkiej i ziół prowansalskich. Mieszamy i kładziemy na blaszkę lub do brytfanki (ja blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
Pieczemy całość w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni góra dół ok. 20 minut.
Po upływie czasu, mieszamy całość i robimy miejsce dla ryby. Rybę pieczemy z resztą ok.15-18 minut. Pod koniec pieczenia można położyć na rybę plastry cytryny lub limonki.
brioszka
Zamiast limonki można użyć cytryny. Uwielbiam takie dania jedno blaszkowe ponieważ dzięki temu mamy bardzo mało zmywania :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

12.05.2017 11:16
Pyszna rybka

gosia561

04.09.2015 17:42
mniam na piąteczek

Jagódka77

16.09.2014 16:59
uwielbiam ryby, ta wygląda rewelacyjnie

Seba

06.08.2014 08:37
smaczna rybka

Grażyna13

03.07.2014 15:47
Piękny i pyszny :)

pawlito

15.05.2014 08:22
fajnie sie reprezentuje jak w restauracji

Klausia

12.05.2014 21:07
aż znów nabrałam chęci na taką rybę :)

Monika78

10.05.2014 20:38
wygląda bajecznie

Kolorowa

10.05.2014 20:16
MMmmm super wyglądają te rybki !

sylwia_sl

09.05.2014 19:23
Bardzo ładnie podana rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat