Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 0,3 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 szt
mleko 1 szklanka
sól
skórka z połowy pomarańczy

Nadzienie

rabarbar 3 łodygi
sok z jednej pomaańczy
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy i kroimy w kilku centymetrowe kawałeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cynamonem i dwoma łyżkami cukru. Wkładamy do piekarnika (180 C) na około 10 minut. Po tym czasie rabarbar przekładamy na sitko by dobrze odciekł.
Krok 1 - Clafoutis z rabarbarem foto
2
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową, sól i mleko. Dobrze mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na spodzie rabarbar i zalewamy ciastem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 C. Wierzch powinien się ładnie zarumienić
Krok 2 - Clafoutis z rabarbarem foto
3
Podawać ciepłe. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub podawać z owocami lub lodami.
Krok 3 - Clafoutis z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.05.2014 18:39
Mniam,lubię rabarbar,a ten deser super się zapowiada :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak