Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo-biszkoptowa rolada z wędzonym łososiem
Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej szpinakową masę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 15 minut. Upieczone ciasto przekładam na mokrą ściereczkę tak aby papier był u góry i odstawiam do przestygnięcia.
W między czasie miksuję mascarpone z puszystym serkiem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję drobno pokrojone zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z ostudzonego biszkopta ściągam papier i rozsmarowuję przygotowany serek, zostawiając ok 1,5 cm. Na serku układam plasterki łososia i zwijam w ciasną roladę. Całość zawijam w folię i wkładam do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Podaję pokrojone w grube plastry.
Smacznego !