Sposób przygotowania
Ciemne ciasto: Masło roślinne utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodać miód, olejek migdałowy i śmietanę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników. Na koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Jasne ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia( ciągle ucierając). Na koniec dodać olejek migdałowy i sztywną pianę z białek delikatnie mieszając. Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki przełożyć ciasto i piec je przez 50 minut w temp. 180- 190 stopni. Ciasto wystudzić.
Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywną pianę dodając do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Blat ciemnego ciasta posmarować kremem, przykryć jasnym blatem, posmarować kremem i przykryć ciemnym blatem. Ciasto można udekorować ciemną i jasną polewą czekoladową.
Jasne ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia( ciągle ucierając). Na koniec dodać olejek migdałowy i sztywną pianę z białek delikatnie mieszając. Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki przełożyć ciasto i piec je przez 50 minut w temp. 180- 190 stopni. Ciasto wystudzić.
Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywną pianę dodając do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Blat ciemnego ciasta posmarować kremem, przykryć jasnym blatem, posmarować kremem i przykryć ciemnym blatem. Ciasto można udekorować ciemną i jasną polewą czekoladową.
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
Krzysztof42
rakow2
pioge7
Barbara55
Sarenka
anulka69
Karolcia12
manaika
IKrakowianka