Niedzielne ciasto

Niedzielne ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    1 szklanka
  • masło roślinne

    15 dag
  • jajka

    5 sztuk
  • kwaśna śmietana

    500 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • masło roślinne

    25 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olejek migdałowy

    1/4 łyżeczki
  • żelatyna

    2 łyżki
  • kremówka

    400 ml
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciemne ciasto: Masło roślinne utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodać miód, olejek migdałowy i śmietanę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników. Na koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Jasne ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia( ciągle ucierając). Na koniec dodać olejek migdałowy i sztywną pianę z białek delikatnie mieszając. Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki przełożyć ciasto i piec je przez 50 minut w temp. 180- 190 stopni. Ciasto wystudzić.
Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywną pianę dodając do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Blat ciemnego ciasta posmarować kremem, przykryć jasnym blatem, posmarować kremem i przykryć ciemnym blatem. Ciasto można udekorować ciemną i jasną polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

01.09.2013 16:53
świetny wypiek

manaika

24.03.2012 16:29
musi być dobre;)

Karolcia12

02.11.2011 20:23
pyszne

anulka69

30.10.2011 20:50
muszę spróbowaź

Sarenka

09.07.2011 08:48
Apetyczne

Barbara55

05.06.2011 15:40
dobre również w sobotę

pioge7

01.03.2011 15:18
super

rakow2

08.02.2011 14:59
niedziel bez ciasta to nie niedziela

Krzysztof42

14.08.2010 14:03
na niedzielę jak znalazł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat