Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ąka pszenna

    300 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    50 g
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • majonez tradycyjny

    3 łyżki
  • BAZYLIA SUSZONA

    2 szczypty
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 (ciepła)
  • jajko

    1 sztuka
  • tuńczyk

    3 (w kawałkach)
  • oregano

    2 szczypty
  • ser gouda

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodać drożdże(świeże rozpuścić pazem z cukrem w wodzie),sól,cukier,czosnek,zioła,jajko i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Musi podwoić objętość.Cebulę pokroić w ćwierć krążki i zeszklić na oleju,dodać sól i pieprz..Tuńczyka i kukurydzę odsączyć na sitku(osobno).Majonez wymieszać z czosnkiem granulowanym.Ciasto przełożyć na blache wyłożoną pergaminem,posmarować majonezem czosnkowym,wyłożyć cebulę,lekko rozdrobnionego tuńczyka i kukurydzę.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena13

07.05.2012 14:24
uwielbiam tuńczyka!

Bart

11.01.2011 23:45
smaczności

Bart

11.01.2011 23:45
smaczności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat