Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hasselback potatoes

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 12 sztuka
masło 4 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Hasselback potatoes

Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy.

Każdego ziemniaka układamy kolejno na dużej łyżce i nacinamy głęboko co 2-3 milimetry (tak, jakbyśmy chcieli go pokroić w plasterki, ale nie przecinając do końca). Ziemniaki ponownie dokładni płuczemy, układamy na naczyniu żaroodpornym.

Masło rozpuszczamy. i polewamy nim dokładnie ziemniaki, aby dostało się ono również w przestrzenie między "plasterkami".

Posypujemy solą morską i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut (większe ziemniaki nieco dłużej). W połowie czasu pieczenia, ponownie polewamy ziemniaki masłem, które zbierze się w naczyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.05.2014 11:35
Uwielbiam te ziemniaki za prostotę i pyszny smak.
Wiktoria29 05.05.2014 10:13
fajne ziemniaczki, często robię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak