Ziemniaki gotowane/purée ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Najchętniej wybierany dodatek do obiadu - ziemniaki. Można podać je bezpośrednio po ugotowaniu stłuczone tłuczkiem do ziemniaków lub w kawałkach. Jeśli dodamy do nich mleko i masło powstanie delikatne purée, które uwielbiają także najmłodsi. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • masło

    4 łyżki
  • mleko

    ok. 1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Opcjonalnie:

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i myjemy. W zależności od wielkości ziemniaków kroimy je jeszcze na pół lub na cztery części. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy w garnku przy pomocy tłuczka do ziemniaków (opcjonalnie można wykorzystać też praskę). Dodajemy mleko i masło do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz gałką. Gotowe purée można posypać posiekanym szczypiorkiem. 

PORADA:

Możesz też ugotować więcej ziemniaków i tylko z części przygotować purée. Pozostałe ziemniaki po ostudzeniu włożyć do lodówki i kolejnego dnia przygotować z nich np. zapiekankę ziemniaczaną lub smażone ziemniaki z patelni.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat