Kruchy torcik

Kruchy torcik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • cukier puder

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    400 g
  • jajka

    3 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • dżem

    4 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tłuszcz z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem utrzeć na gładką masę.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a rękami tylko zlepić ciasto.
Natłuścić dno dużej tortownicy, oprószyć mąką.
Z 1/3 częścią ciasta wylepić dno, posmarować dżemem.
Z 1/3 część ciasta rozłożyć na dżem nabierając palcami niewielkie zacierki.
Ubić pianę z białek, do ubitej dodać cukier i jeszcze raz ubić.
Rozsmarować pianę na powierzchni całego ciasta.
Pozostałą część ciasta rozłożyć zacierkami na powierzchni piany.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

24.02.2012 21:07
smaczne

SyMiki

23.09.2011 23:33
ciekawy przepis

gusia1000

24.03.2011 18:32
Z przepisu wynika, że jest dobry.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat