Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem
ROZCZYN :
Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.
Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.
Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.
NADZIENIE :
Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.
KRUSZONKA :
Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.
Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.
Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.
Boki smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.
Gotowe!