Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem, kremem i brzoskwiniami
Kroki postępowania
Przygotowanie ciasta: Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier.
Na zmianę dodajemy margarynę, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przygotowanie masy: W miseczce rozrabiamy budyń z cukrem w małej części mleka. Resztę zagotowujemy.
Dolewamy do wrzącego mleka budyń i energicznie mieszamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy po łyżce budyniu.
Przelożenie: Na placek makowy wykładamy 1/2 masy.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plastry.
Brzoskwinie układamy na kremie i smarujemy pozostałym kremem.
Na wierzchu układamy herbatniki.
Przygotowanie polewy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Margarynę rozpuszczamy w rondlu.
Dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę.
Mieszamy. Nie dopuszczamy do zagotowania.
Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej śmietanę i mieszamy.
Musimy chwilę odczekać, aby czekoladowa polewa nie spłynęła nam z ciasta. Musi trochę zgęstnieć.
Pokrywamy ciasto polewą.
Wykonujemy jakąś dowolną dekorację, np. cukrem pudrem.