Przepis i sposób przygotowania na: Brownie cupcakes z kremem pralinowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA PRALINOWA DO KREMU:
Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki.
W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel.
Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy.
Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ).
Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ).
Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję.
Gotową przekładamy do słoiczka.
BABECZKI :
Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier.
Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy.
Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 min / 180C.
Nie pieczemy do ” suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być wilgotne wewnątrz.
KREM PRALINOWY :
Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy.
Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko.
Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu.
Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 – 15 minut.
Dodajemy 100 g bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).
W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Krem pralinowy wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze babeczki.
Zdobimy pralinką i listkami mięty.
Posypujemy kakaem.
Przed podaniem chłodzimy.
Smacznego!