Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)

Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • woda letnia

    120 g
  • mleko ciepłe

    120 g
  • drożdże

    15 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    160 g

Ciasto właściwe

  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    1,5 łyżki
  • mąka pszenna

    300 g

Na wierzch

  • jajo

    1 szt
  • mleko

    1 łyżka
  • sezam

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)
Zaczyn: mleko mieszamy z wodą, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać make, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)
DO tak przygotowanego zaczynu dodać resztę mąki, sól, stopione masło i wyrobić ciasto, które ma być gładkie i elastyczne.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godz. do wyrośnięcia.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)
Po tym czasie z ciasta uformować podłużny bochenek. Wysmarować jajem połączonym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)
Naciąć w kilku miejscach nożem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 2, czyli chlebek prosto z Wiednia :)
Piec w temp. 220 stopni przez ok. 10 min, po czym temp. zmniejszyć do 190 stopni i piec przez ok. 25 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Granita

07.07.2014 23:50
aż u mnie zapachniało

iziona

23.04.2014 06:52
Wspaniały juz sobie zapisałam przepis :)

norweska20

23.04.2014 00:14
sezamowa skórka..pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat