Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo - truskawkowy

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6
cukier 190 g
mąka tortowa 150 g
mąka ziemniaczana 55 g

Krem

serek mascarpone 600 g
mleko skondensowane 300 g

Frużelina truskawkowa

truskawki 500 g
cukier 2/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka

Nasączenie

woda
sok z cytryny
cukier

Dekoracja

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 2 łyżeczki

Porada

Frużelinę najlepiej przygotować wieczór wcześniej. Jeżeli następnego dnia okaże się, że jest zbyt sztywna, wówczas dodać trochę wrzącej wody i wymieszać.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo - truskawkowy

BISZKOPT:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić nożykiem boki biszkoptu od formy, następnie przekroić go na 3 równe blaty.

KREM:

Schłodzony serek mascarpone ubić mikserem - około 1 minutę. Dodać schłodzone mleko skondensowane i ubijać do otrzymania gęstego kremu.

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:

W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Do owoców wmieszać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

NASĄCZENIE:

Wodę - około 1 szklanki, wymieszać z sokiem z cytryny i z cukrem. Ilość cytryny i cukru dostosować do swoich upodobań. Można również do ponczu dodać wódki.

DEKORACJA:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ( 36 % ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

WYKONANIE:
Pierwszy z blatów biszkoptowych nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej, na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć drugą część frużeliny truskawkowej, na którą położyć połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Boki tortu posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch dowolnie udekorować bitą śmietaną.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.06.2017 12:34
smaczne ciasto
Maniek2 19.10.2014 09:32
świetny torcik
ada.la 23.04.2014 09:56
pyszny torcik
Małgorzata9 22.04.2014 22:16
smakowicie wygląda
kasienka23 22.04.2014 20:52
pyszny tort!
Mniam 22.04.2014 19:47
Wygląda ślicznie. Delikatny, smaczny i taki elegancki.
Smaczna_B 22.04.2014 18:51
piękny tort
agnieszka214 22.04.2014 18:47
naprawde śmietanowy tort mniam
Jusiaa 22.04.2014 18:39
Pycha tort :)
Patriszja
Patriszja 22.04.2014 17:37
no to już mam przepis na torta dla chrześnicy :)
olla85 22.04.2014 16:29
Zapomniałam dopisać, że do frużeliny można użyć również mrożonych truskawek, których wcześniej nie rozmrażamy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak