Sposób przygotowania

BISZKOPT:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić nożykiem boki biszkoptu od formy, następnie przekroić go na 3 równe blaty.

KREM:

Schłodzony serek mascarpone ubić mikserem - około 1 minutę. Dodać schłodzone mleko skondensowane i ubijać do otrzymania gęstego kremu.

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:

W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Do owoców wmieszać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

NASĄCZENIE:

Wodę - około 1 szklanki, wymieszać z sokiem z cytryny i z cukrem. Ilość cytryny i cukru dostosować do swoich upodobań. Można również do ponczu dodać wódki.

DEKORACJA:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ( 36 % ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

WYKONANIE:
Pierwszy z blatów biszkoptowych nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej, na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć drugą część frużeliny truskawkowej, na którą położyć połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Boki tortu posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch dowolnie udekorować bitą śmietaną.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Porada autora

Frużelinę najlepiej przygotować wieczór wcześniej. Jeżeli następnego dnia okaże się, że jest zbyt sztywna, wówczas dodać trochę wrzącej wody i wymieszać.

Komentarze

  • 2
    img_0151
    Opublikowano

    olla85

    Zapomniałam dopisać, że do frużeliny można użyć również mrożonych truskawek, których wcześniej nie rozmrażamy :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    no to już mam przepis na torta dla chrześnicy :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jusiaa

    Pycha tort :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    naprawde śmietanowy tort mniam
  • 1
    img_20170301_161958_679
    Opublikowano

    Smaczna_B

    piękny tort
  • 1
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    Wygląda ślicznie. Delikatny, smaczny i taki elegancki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    pyszny tort!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Małgorzata9

    smakowicie wygląda
  • 1
    dsc_0527
    Opublikowano

    ada.la

    pyszny torcik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    świetny torcik
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !