BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC

BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • olej

    5-6 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Surowy boczek myjemy , osuszamy na papierowym ręczniku .
Krok 2 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Nacieramy mięso solą morską .
Krok 3 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Przygotowujemy marynatę z kminu rzymskiego , majeranku i oleju .
Krok 4 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Obieramy cebulę , drobno kroimy , dodajemy do marynaty .
Krok 5 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Marynatą smarujemy boczek .
Krok 6 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Smarujemy tylko z jednej strony , spód ze skórą zostawiamy nie posmarowany .Zostawiamy na 2-3 dni do zamarynowania w zimnym miejscu .
Krok 7 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Po tym czasie boczek wkładamy do rękawa do pieczenia , wlewamy resztę marynaty , zamykamy rękaw .
Krok 8 - BOCZEK GOSPODYNI NA WIELKANOC
Boczek pieczemy ok . 50 minut w 180 C.
Smaczna_B
Możemy też dodać kilka ząbków czosnku .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wirtualnykucharz

20.04.2014 18:28
musiała go upiec prawdziwa gospodyni!!! :)

mysza75

18.04.2014 18:38
jaki smaczny boczuś

luna76

18.04.2014 15:53
uwielbiam taki boczek :)

Czyki

18.04.2014 08:32
Wygląda wspaniale:) bardzo chętnie bym spróbowała:)

Pani Domu

18.04.2014 07:58
apetyczny, z chęcią bym spróbowała

Lidzia

18.04.2014 07:34
Lubię boczuś.

IZABELA29

18.04.2014 07:03
rzadko kiedy robię swoje wędliny aż szkoda

Pyszota

17.04.2014 21:08
swojski najlepszy

Krzysztof15

17.04.2014 19:45
pyszny boczus

Aannkaa82

17.04.2014 18:14
Uwielbiam pieczony boczek, tylko ze ja robie bez kminku bo za tym akurat nie przepadam. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat