Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa
Ciesz się wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki majonezowej! Ten słodki wypiek przygotowany jest z dwóch rodzajów mąki (pszennej i ziemniaczanej), jajek, cukru oraz oczywiście majonezu. Delikatne i puszyste ciasto zasmakuje wszystkim, którzy zasiądą przy świątecznym stole.
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
2. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i stopniowo w miarę miksowania przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy aromat i majonez, dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy na babkę (u mnie o wymiarach 24,5 x 10,5 cm z kominkiem) wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170°C.
5. Po upieczeniu babkę pozostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę majonezową dekorujemy lukrem.
Smacznego!