Przepis i sposób przygotowania na: Babka z czekoladowym nadzieniem.
Podgrzać śmietankę z masłem i dolewać do masy białkowej miksując. Dodać aromat.
Wsypać przesiane mąki z proszkiem.
Ciasto nałożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej i posypanej bułką tarta.
Piec w temp.175-180stop. 35min.
Polewa - nadzienie.
Wszystkie składniki, oprócz spirytusu, gotować, aż cukier się rozpuści ,ale masa nie musi być bardzo gęsta. Wlać spirytus, wymieszać.
Teraz wracamy do babki. Końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia wokół kominka i drugi rząd wgłębień przy każdej fali formy. W zależności od kształtu foremki możemy zrobić to inaczej. W każdą dziurkę wlewamy naszą masę czekoladową. Czekamy ,aż nadzienie stężeje, około godziny w chłodzie. Teraz wyjmujemy babkę z formy, odwracamy spodem do góry i polewamy resztą masy czekoladowej. Masa na pewno już trochę stężała, więc trzeba ją trochę podgrzać, żeby łatwo się rozlewała.