Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z żurawiną suszoną na kruchym cieście z posmakiem waniliowego budyniu
Mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodać zimną kostkę masła, dwa żółtka, cukier brązowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 40 minut.
Farsz:
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać suszoną żurawinę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.
Piana:
Dwa białka + szczypta soli, ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać budyń waniliowy z cukrem i jeszcze chwilkę miksować.
1.) Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta kruchego i podpiec przez 15 minut do zrumienienia w temp. 180 stopni C.
2.) Zrumienione ciasto posypać bułką tartą. Na to wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy.
3.) Następna warstwa to ubita piana z budyniem.
4.) Na pianę wyłożyć ( skubiąc palcami ) pozostałe kruche ciasto.
5.) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
6.) Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !