Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pulpety

  • mięso mielone indycze

    500 gram
  • ryż gotowany

    125 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • natka pietruszki

    1 garść
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Składniki na sos

  • bulion warzywny

    1 litr
  • pomidory z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    5 łyżek
  • kminek

    1 łyżeczka
  • liście laurowe Prymat

    2-3 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łącze ze sobą mięso mielone, ryż, posiekaną w drobna kostkę cebulę, pietruszkę, przeciśniety przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam (najlepiej ręką) i odstawiam na chwilę aby smaki się ze sobą połączyły.

Teraz przygotowuję sos. W dużym garnku łącze ze sobą gotujący się bulion z pomidorami oraz koncentratem. Po kilku minutach wrzucam do niego kminek, liście laurowe. Sole i pieprze dopiero na sam koniec gotowania sosu z pulpetami, wtedy jestem pewna, że nic nie będzie za słone i zbyt pieprzne.

W tym czasie kiedy sos gotuje się na małym ogniu formuję pulpety. Mocze dłonie w zimnej wodzie, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejało do dłoni. Formuję dość duże porcje mięsa na kształt kotletów mielonych. Każdy podsmażam na patelni na złoty kolor a następnie wrzucam je do gotującego się sosu.

Gotuję wszystko ok. 45 minut do miękkości pulpetów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat