Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym
Przepis Doradcy Smaku na pulpety w sosie pomidorowym jest sprawdzony i smaczny. Mięso mielone jest duszone z warzywami i passatą pomidorową. Sos zagęszczamy śmietanką z mlekiem, dzięki czemu sos pomidorowy jest łagodny.
Doradca Smaku pulpety w sosie pomidorowym - krok po kroku:
Do mięsa dodać jajko, czerstwą bułkę wcześniej namoczoną i wyciśniętą, przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), sól, pieprz ziołowy i czarny. Wymieszać wszystko i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie z masy uformować pulpety.
Marchewkę obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Cebulę i czosnek (2 ząbki), obrać, zetrzeć na masę. Do garnka włożyć roztopione masło, dodać oliwę, zagrzać, wrzucić marchew, masę z cebuli i czosnku. Zeszklić.
Do duszącej się mieszaniny dodać passatę pomidorową (ok. 2 szklanek) i koncentrat oraz cukier, sól, pieprz czarny mielony. Gotować.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mlekiem. Wrzucić klopsy. Gotować ok. 30 min.