Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe koperty z drobiowym farszem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 350 ml
masło 60 g
jaja 2 sztuki
sól 2 łyżeczki
mąka pszenna 560 g
cukier 2 łyżeczki
drożdże 25 g

nadzienie

filet z kurczaka 2 sztuki
ser żółty 20 dag
kukurydza w puszce 1/2 sztuka
przecier pomidorowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku

do posmarowania

jajko 1 sztuka
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe koperty z drobiowym farszem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy nadzienie: mięso obsmażamy z ulubionymi przyprawami (można także zastąpić mięso smażone grillowanym lub gotowanym np. rosołowym).
Krok 1 - Drożdżowe koperty z drobiowym farszem foto
2
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną z zalewy kukurydzę, ser żółty pokrojony w kostkę. Całość doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Krok 2 - Drożdżowe koperty z drobiowym farszem foto
3
Mąkę, mleko, masło, jajka, sól, cukier i drożdże umieszczamy w mikserze i całość miksujemy. Wyrobione, gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy, wykrawamy niewielkie kwadraciki, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy rogi ciasta - do środka.
Krok 3 - Drożdżowe koperty z drobiowym farszem foto
4
Przekładamy na blaszkę, smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Drożdżowe koperty z drobiowym farszem foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Drożdżowe koperty z drobiowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.04.2014 07:18
bardzo fajne
matesko 09.04.2014 10:56
ciekawy przepis
Alex_M 09.04.2014 10:33
fajny pomysł
V_kuchareczka 09.04.2014 10:13
bardzo smaczne
agnieszka214 09.04.2014 08:20
pyszny kęsek do schrupania
Kuchenka 08.04.2014 23:46
bardzo fajne:)
msmariusz 08.04.2014 23:46
pyszny przepis
smakoszek 08.04.2014 23:19
smakowicie się prezentują
Stenka 08.04.2014 20:45
super wyglądają i smaczne, doskonałe do barszczyku
sasanka 08.04.2014 20:32
Świetny pomysł na imprezowe zagryzki :)
pajbek 08.04.2014 19:58
Pyszności tu widzę :-)
patryska76 08.04.2014 17:41
Bardzo ciekawy przepis!
everay 08.04.2014 16:53
muszą być pyszne
Lidzia 08.04.2014 15:49
Smakowite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak