Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
10 dag
mąka
15 dag
sól
2 szczypty
Sklep Prymat
woda
200 ml
jajko
4 sztuki
cukier puder
1 łyżka
śmietana 30%
300 ml
cukier
20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

Zagotować wodę z szczyptą soli. Wsypać mąkę,ściągnąć z ognia, mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ściany garnka.Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszając dodajemy po jednym jajku. Blachę smarujemy i wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżka formując okrągłe ptysie.Pieczemy w temp.220 stopni. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 08.07.2011 18:21
muszę zrobić, zachciało mi się :)
Anna146 20.05.2011 08:11
uwielbiam ptysie
polly66 31.01.2011 22:13
zjadłabym takiego ptysia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak