Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa
2 szt. (oczyszczone)
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
1/2 szklanki
natka pietruszki
1 pęczek
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
cebula
1 szt. (pokrojona w kostkę)
cukinia
2 szt.
koncentrat pomidorowy
1/2 łyżki
masło
1/3 kostki
wino białe wytrawne
1/2 szklanki
olej rzepakowy
(do smażenia)
pomidory
3 szt. (pokrojona w kostkę)
oliwa
1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Porada

Polecamy użyć do tego przepisu pomidorów malinowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Kroki postępowania

1
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Bułkę tartą zmiksować lub utrzeć z posiekaną natką do momentu otrzymania jednolitej zielonej posypki.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
2
Obsmażone mięso posmarować musztardą.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
3
Następnie obsypać posypką i piec 15 minut w temperaturze 160-180°C. Polędwiczki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
4
Na patelni, na której obsmażaliśmy mięso, zeszklić cebulę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wino, odparować do konsystencji sosu i dodać odrobinę masła.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
5
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać pomidory i doprawić do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto
6
Polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, skropić powstałym sosem i udekorować świeżymi kiełkami.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak