Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza
4x160 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
kiełki
(do dekoracji)
krem chrzanowy Smak
4 łyżki

Masło migdałowo-orzechowe

masło
4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki
orzechy włoskie
4 łyżki (zmielone)
migdały
4 łyżki (zmielone)
bazylia
2 łyżki
Sklep Prymat

Purée selerowe

seler
1 szt. (średni)
ziemniaki
3 szt.
śmietana
4 łyżki (gęsta)
masło
kilka łyżek (zimne)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej

Kroki postępowania

1
Seler i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i posolić (można dodać również mleko). Warzywa ugotować do miękkości. Śmietanę podgrzać w rondelku.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
2
Ziemniaki i seler odcedzić, a następnie zmiksować na jednolitą masę, dodając śmietanę i masło, całość doprawić do smaku.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
3
Wszystkie składniki masła migdałowo-orzechowego dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
4
Filety z dorsza oprószyć solą i papryką ostrą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 5 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
5
Następnie nałożyć kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
6
Upieczoną rybę ułożyć na purée selerowym, udekorować świeżymi kiełkami i podawać z kremem chrzanowym.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak