Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z morszczuka

    8x80 g

Marynata

  • przyprawa do ryb

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Szpinak

  • szpinak

    300 g (świeży lub mrożony)
  • pomidory suszone Smak

    3 łyżki (posiekane)
  • kapary całe Smak

    1 łyżka (posiekane)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • ser żółty

    2 łyżki (tarty)
  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz czarny mielony

    (do smaku)
  • tymianek

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Umytą i osuszoną rybę natrzeć marynatą powstałą przez zmieszanie wszystkich jej składników.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i szpinak.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Następnie dodać suszone pomidory i kapary, wlać wino i śmietanę, gotować około 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Dodać tarty ser i przyprawy. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć morszczuka i zalać go pozostałym sosem.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 28. Morszczuk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Piec 10 - 15 minut w temperaturze 160°C.
Doradca Smaku
Do przepisu polecamy użyć ser typu Bursztyn.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat