Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt.
  • boczek wędzony

    400 g
  • marchewka

    2 szt.
  • ziemniaki

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • smalec

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieprz czarny ziarnisty

  • rosół z kury

    1 kostka
  • przyprawa do bigosu

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Kapustę szatkujemy na półcentymetrowe kawałki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez ok. 2 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Boczek kroimy w grube plastry.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Marchewki kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Cebulę siekamy w piórka. W garnku rozgrzewamy smalec i przysmażamy cebulę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy boczek i smażymy 3-4 minuty.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Następnie dodajemy odcedzoną kapustę, mieszamy i zalewamy wodą. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem ziarnistym oraz przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy 1 kostkę rosołową.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Po 20 minutach dorzucamy marchewki, a po 3-4 minutach ziemniaki. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 10: Francuska zupa z kapustą
Serwujemy z plasterkiem boczku na wierzchu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat