Przepis i sposób przygotowania na: Czacho-Babeczki
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól
- W drugiej miseczce łączymy mleko z oliwą i jajkami
- Do dużej miski przelewamy mokre składniki i miksujemy, aż całość się połączy. Dodajemy pikantny składnik plus kakao i miksujemy całość
- Piekarnik nagrzać, ciasto wyłożyć do ¾ wysokości foremki (babeczki rosną), dodać na wierzch posiekaną czekoladę i piec około 25-30 minut. Gotowe ostudzić
Masa cukrowa:
-W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy glukozę i dalej mieszamy. Na blat wysypujemy około 2 szklanki cukru pudru i wylewamy powoli roztwór. Zaczynamy ugniatać, masa będzie wchłaniała cukier puder. Stopniowo dodajemy pudru, jeżeli ciasto jest za rzadkie. Masę wałkować najlepiej na posmarowanej oliwą blacie (nie będzie się kleiła). Wykrawamy kółka i przenosimy lukier plastyczny na nasze babeczki
Polewa czekoladowa:
- Masło rozpuścić w garnuszku, dodać kakao i cukier. Mieszać energicznie do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Oczywiście można manewrować składnikami, tzn. za gorzka polewa dosypujemy cukier, za rzadka konsystencja to kakao, aż dojdziemy do pożądanego efektu. Jeżeli zdarzy się Wam, że zrobi się bryja i tłuszcz się postanowił odłączyć od reszty :p to spokojnie, dolewamy troszkę ciepłego mleka i energicznie, dłużej mieszamy. Wszystko wraca do normy :)
- Na babeczki nakładamy warstwę lukru plastycznego, a następnie dekorujemy czekoladą