Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cebulą, pieczarkami i boczkiem
2. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. fasolą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy obciążenie i papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut.
Farsz:
1. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i pieczarki dusimy na patelni z rozgrzanym olejem do momentu aż woda wyparuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z uduszoną cebulą i pieczarkami.
3. Na ciasto wykładamy farsz. Posypujemy startym serem. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy plastry. Układamy na startym serze.
4. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy 30 minut.
Rada: Boczek można zastąpić dowolną wędliną. Tarta doskonale smakuje z sosem czosnkowym.