Przepis i sposób przygotowania na: śledzie marynowane...
do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut
wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić do wystudzenia
świeże, średnie śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy, opłukać i całe włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki
marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości
śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą
filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć
schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO!!!