Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kofta indyjska

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane
5 szt.
ser biały
200 gram
pomidor
koncentrat pomidorowy
4 łyżeczki
jogurt gęsty
6 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat
2,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
kumin
szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta
kolendra
1 łyżeczka
mąka
3-4 łyżki
olej do smażenia
cukier
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kofta indyjska

Kroki postępowania

1
Ziemniaki - najlepiej z poprzedniego dnia - rozgniatamy, dodajemy do nich rozkruszony ser, mąkę, po dwie łyżeczki curry i pieprzu ziołowego, sól do smaku i wszystko razem zagniatamy.
Krok 1 - Kofta indyjska foto
2
Gorczycę rozgniatamy w moździerzu i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwile prażymy. Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę, dokładamy na patelnię. Gdy pomidor się rozgotuje, dodajemy koncentrat, jogurt, kumin, chili, pozostały pieprz ziołowy i curry. Wszystko razem chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Krok 2 - Kofta indyjska foto
3
Z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 - Kofta indyjska foto
4
Kotleciki podajemy polane sosem, z ryżem bądź kaszą i sałatką ze świeżych warzyw.
Krok 4 - Kofta indyjska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.08.2016 19:22
ciekawy przepis wyprobuje
Lidzia 06.03.2014 16:30
Jakie dobre.
brioszka 06.03.2014 16:22
mniam, pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak