Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbeczki z włoskiej kapusty
Ryż:
Ja użyłem ryż w saszetkach. 4 saszetki ryżu ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Najlepiej nie gotować ryżu "do końca" lecz wyjąć go w postaci "al dente"
Przygotowanie kapusty:
Z racji tego, iż kapusta włoska jest delikatniejsza, ja najpierw wykroiłem głębie oraz zdjąłem liście które odchodziły bez oporów i następnie obgotowałem je w gorącej wodzie.
Farsz:
Połączyłem mięso mielone wołowe oraz wieprzowe i wyrobiłem je na jednolitą masę, doprawiłem solą, pieprzem oraz niedużą ilością czosnku. Następnie dodałem ugotowany i ostudzony ryż i wyrabiałem do połączenia się ryżu z mięsem.
Sos pomidorowy:
Najlepiej przygotować bulion z warzyw aczkolwiek można użyć kostek warzywnych. 2 kostki na 2 litry wody. Gdy kostki się rozpuszczą dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem.Dodać trochę natki pietruszki. Odlać szklankę sosu i w niej rozprowadzić śmietanę. Dodać ją do sosu i wymieszać. Następnie aby sos był sosem, w szklance zimnej wody rozprowadzić mąkę do postaci płynu i dodać do gotującego się na wolnym ogniu sosu. W ten sposób uzyskamy zadowalającą konstystencję.
Gołąbeczki:
Z każdego liścia kapusty usuwamy zgrubienie wtedy liść nie będzie oporny. Nakładamy do środka farsz. Najpierw zakładamy boki liścia do środka i następnie zawijamy gołąbka jak roladkę. Tak postępujemy ze wszystkimi liściami. Gdy już mamy uformowane gołąbki na spód garczka układamy niewykorzystane liście kapusty, układamy gołąbki tak aby przylegały do siebie. Układamy je warstwowo w górę. Mnie do jednego garczka weszło 19 sztuk. Nakrywamy je liściami kapusty i zalewamy wodą tak aby je zakryć. Ja zamiast wody użyłem bulionu. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez około godzinę. GOTOWE :)
Gołąbeczki polane aromatycznym sosem mozna podawać na wiele sposobów np z ziemniakami lecz również pysznie smakują bez niczego.
SMACZNEGO