Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki w sosie pieczarkowym
Ozorki dokładnie umyć i oczyścić(można je wyszorować szczoteczką lub skrobakiem do warzyw). Gotowe i oczyszczone ozorki wkładamy do gotującej się wody z zielem, liściem laurowym oraz solą, dodajemy marchewkę i pietruszkę, oraz kostkę rosołową. Gotujemy ok 2 godz. do miękkości. Warzywa wyjmujemy. Miękkie i ugotowane ozorki, lekko przestudzamy wkładając je na chwilkę do zimnej wody, wtedy lepiej schodzi z nich skórka, którą trzeba usunąć, dokładnie ją obrać, a ozorki następnie pokroić w paski. Tak przygotowane ozorki dodajemy do naszego sosu pieczarkowego.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nam nie pociemniały, a cebulę w kosteczkę. Pieczarki z cebulą szklimy na gorącym tłuszczu lub maśle. Zalewamy nasze pieczarki gorącym wywarem z ozorków( ok 250-300 ml) dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i gotujemy przez 15 -20 min. Nasz sos doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem, dodajemy posiekaną pietruszkę z koperkiem. Wszystko wymieszać. Dodać do sou przygotowane ozorki, chwilę podgrzać.
Smacznego:))