Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z groszkiem
1 warkocz ze schabu ( 350 g )
3 l wody
500 g kapusty młodej
1 szk zielonego groszku
500 g ziemniaków
4 młode marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml słodkiej 18% śmietanki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
kucharek w płynie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa ( marchew, seler, pietruszkę, i ziemniaki ) obrać, umyć i pokroić w kostkę, każdy rodzaj osobno. Groszek wydrążyć z łupinek a kapustę pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, włożyć umytą kość i warkocz i gotować prawie do miękkości, zdejmując burzyny. Potem dodać seler i pietruszkę i gotować około 5 minut. Następnie dodać marchew i ziemniaki oraz groszek i kapustę a także przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wsypać posiekany koperek i natkę. Śmietanę wlać do naczynia i dolewając zupę zahartować ją a następnie wlać do garnka z zupą. Wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.