Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki trzy mąki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mąka z amarantusa 1 szkl.
mąka kukurydziana 1 szkl.
mąka żytnia 800 gram
mleko 2,5 szkl.
drożdże 50 gram
sól 2,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki trzy mąki

Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól, mąkę z amarantusa, mąkę kukurydzianą i szklankę przesianej mąki żytniej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Następnie dodajemy resztę przesianej mąki żytniej, wsypujemy ją po trochu, mieszając. Czasem mąki wyjdzie troszkę mniej, czasem więcej. Ciasto powinno być o konsystencji "ciepłej, ugniecionej" plasteliny, będzie lekko lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy okrągłe bułeczki.
Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40min a następnie pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.04.2014 08:59
bardzo smaczne
Przepisy Joanny 28.02.2014 09:19
pyszne zdrowe bułeczki
Alex_M 25.02.2014 09:52
świetne bułeczki :)
Rafał10 24.02.2014 21:59
Smakowicie wyglądaja:)
Milka100 24.02.2014 21:46
pyszne i chrupiące domowe bułeczki
lara 24.02.2014 21:44
super wypiek!!!
iziona 24.02.2014 19:55
Cudowne jak malowane
Mniam 24.02.2014 19:02
Gdzie kupujesz mąkę z amarantusa?
adelajda 24.02.2014 19:00
tak mi się podobają że zabieram jedną na jutro do pracy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak