karpatka mojej babci

karpatka mojej babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna np. Kasia

    125 g
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanki
  • jajka

    5
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    1/2 litra
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlać do garnka następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Całość zagotować. dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Tak przygotowaną masę przestudzić dodać do niej jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie ze sobą połączyć. Podzielić na dwie części. Jedną część wylać do wysmarowanej blachy i upiec aż ciasto urośnie ok. 10 minut. następnie otworzyć nieco drzwiczki piekarnika i zmniejszyć temp. z 250 na 200 stopni. Trzymać otwarte ok. 2 minut. następnie zamknąć i piec do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. Podobnie zrobić drugą część ciasta. Następnie przygotować masę. budyń połączyć z mąką i wymieszać go z ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko przelać do garnuszka trochę posłodzić i zagotować. wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować. powstałą masę wystudzić. Następnie kręcąc dodawać masło. Dodać alkohol tylko ostrożnie żeby ciasto się nie zważyło. Powstałą masą przełożyć jeden kawałek ciasta a następnie przykryć drugim.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

04.12.2013 21:36
pyszne ciasto :)

kuklik

09.10.2013 06:21
moje ulubione ciacho

Grazyna0211

14.06.2013 15:11
świetny przepis

ana00

07.11.2010 17:51
Pycha ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat