Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa w pysznym sosie
- Tradycyjny przepis
- Delikatne mięso
- Aksamitny sos
Tradycyjne przepisy, oprócz doskonałego smaku, przywołują wspomnienia. Ten przepis przenosi nas do salonu w domu babci, gdzie jeszcze czuć zapach duszonej łopatki w sosie, a na kuchence w garneczku obok gotuje się kasza. Sprawdźcie ten przepis na łopatkę wieprzową.
1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. W garnku/rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry mięsa, na dość ostrym ogniu.
2. Obsmażone mięso wyjąć z rondla. Zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę, posypać ją słodką papryką i smażyć chwilę cały czas mieszając. Włożyć z powrotem wszystkie kawałki mięsa i zalać gorącą wodą tak, aby pokrywała mięso. Dodać ząbki czosnku, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, lekko posolić i dodać przyprawę do wieprzowiny. Przykryć i dusić do miękkości mięsa.
3. Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je i powstały sos zagęścić mąką (polecam do tego celu mąkę krupczatkę). Całość przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale polecam ten zabieg, wtedy sos ma idealną, gładką konsystencję). Doprawić do smaku. Do sosu włożyć ponownie mięso.
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!