Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy
1.Białka ubić na sztywno i dodać powoli cukier, olej ocet, a następnie wymieszać powoli mąkę.
2. ciasto ciemne- żółtka z jakami utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia olej i lekko wymieszać już bez użycia mikserem.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylewać na przemian jasne i ciemne ciasto, a później naprawde delikatnie przemieszać widelcem.
4. Pieczemy w temperaturze 180C przez 35 min.
5. KREM:budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.
Napar kawę zaparzyć dodać do niej cukier i wtedy kiedy ona przestygnie maczać biszkopty i układ.
Smacznych miłych i udanych wypieków!!! :D