Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki mięsno - pieczarkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 500 gram
ryż 1 szklanka
pieczarki 350-400 gram
jajko 2
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cebula 1 duża
sól
pieprz
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
woda 2 szklanki
kostka rosołowa 1
koncentrat pomidorowy 160 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki mięsno - pieczarkowe

Kroki postępowania

1
Kapustę sparzamy i obieramy liście.
Krok 1 - Gołąbki mięsno - pieczarkowe foto
2
Ryż gotujemy w dwóch szklankach wody do momentu, aż napęcznieje. Studzimy. Pieczarki obieramy i mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, pieczarki, jajka, mąkę, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy-wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Gołąbki mięsno - pieczarkowe foto
3
Łyżką nabieramy masę i układamy na liściach kapusty, po czym zawijamy liście z masą i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką.
Krok 3 - Gołąbki mięsno - pieczarkowe foto
4
Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. ( od czasu do czasu obracamy gołąbki)
Krok 4 - Gołąbki mięsno - pieczarkowe foto
5
Gotowe gołąbki wykładamy na półmisku (wcześniej usuwając nitkę) i polewamy sosem.
Krok 5 - Gołąbki mięsno - pieczarkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 06.03.2014 07:28
Świetne gołąbki;)
Klausia 22.02.2014 11:28
gołąbki to moje ulubione danie, muszę spróbować Twojej wersji :)
Renata22 21.02.2014 16:30
Wypasione te gołąbki:) taki talerz ma moja babcia;) przypomniało mi się moje dzieciństwo...;)
Alex_M 20.02.2014 10:44
smaczne gołąbeczki :)
Janina 19.02.2014 18:03
Świetne gołąbki, bardzo lubię;)
Anna169Hosz 19.02.2014 11:06
Zapowiadają się bardzo smacznie!
gosia56 17.02.2014 09:10
takich jeszcze nie robiłam na pewno pyszne
Megg 16.02.2014 10:04
przepyszne gołąbki
fotoviderek 16.02.2014 09:48
Pyszne te gołąbki :)
Konczi 16.02.2014 08:16
mniam, kocham gołąbki w każdej postaci :D
treonina 16.02.2014 00:38
juz tak dawno nie jadłam...
jasiek 15.02.2014 23:05
doskonały farsz
Milka100 15.02.2014 22:29
smaczności gołabki
patryska76 15.02.2014 22:08
Ale mi ochoty na gołąbki narobiłaś ;-)
babajaga1969 15.02.2014 21:59
smaczne muszą być gołąbki z pieczarkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak